30 martie 2011

Geniu sau doar o memorie buna?

M-a pus dracu' sa citesc o stire acum o ora si de-atunci ma tot bantuie. Stirea are ca titlu: Un baiat de 12 ani cu un IQ mai mare decat al lui Albert Einstein contesta teoria relativitatii si zice:
Americanul Jacob Barnett, in varsta de 12 ani, ar putea fi primul care demonstreaza ca teoria relativitatii a lui Albert Einstein este gresita. Cu un IQ de geniu evaluat la 170, fata de cel de 160 al celebrului fizician, Barnett si-a explicat propria versiune a teoriei scriind pe geamul de la sufragerie cu un marker, in timp ce mama sa il filma, potrivit Time.


OK, ia sa vedem filmarea:



De unde sa incep? In primul rand, in acest clip copilul nu contesta in niciun fel teoria relativitatii. In al doilea rand, desi nu sunt atat de ignorant incat sa spun ca e fake and gay, tind sa cred ca baiatul doar a memorat tot ce a scris pe geam. Mi se pare ca recita o poezie care nu-i place, pe care n-a invatat-o prea bine pe de rost, dar despre care stie cate ceva. Intre 5:41 si 5:50 se observa cu mama sa focalizeaza pe caine cat el verifica sa vada daca a tinut minte corect ce a memorat anterior. In al treilea rand, ma enerveaza la culme. Haters gonna hate. Sunt de acord cu unul din comentarii ce zice: If you're smart as hell, please be so without sounding like such a dick. Dar sa revin la ideea principala... nu spun ca baiatul asta nu e destept. E foarte destept, dar mi se pare ca pe langa faptul ca memoreaza dinainte tot ce face in clipurile filmate de maica-sa, mai este si dresat de dansa, care-i regizeaza clipurile. De ce spun asta? Pentru ca m-a pus dracu' sa caut mai multe. In primul rand, in comentariile clipului de mai sus am citit si Search "Feb 23 2011 VID00097" if you want to hear how he disagrees with Einstein. OK, sa vedem:



Poftim scenariu: "Eu, mama lui, sunt proasta si ma uit la Ellen, nu ma duce capu' la ce vorbesti tu acolo. Dar dupa ce termini ce ai de zis, iti amintesc eu ca ai uitat sa vorbesti despre "chestia aia" care mi-ai zis-o mie si care contrazice ceva." Traducere: "Ia zi ca nu esti de acord cu ce zice Einstein sa vedem cate viziualizari strangem." Pe langa asta, pustiul nici pe departe nu contesta teoria relativitatii ci doar se intreaba daca..., are o parere. Nu demonstreaza nimic, nu spune nimic despre nimic, doar isi da cu presupusul. OK, sa trecem peste. Dupa acest clip am inceput sa devin mai tare deranjat de maica-sa. Si am mai cautat inca unul:



Regizat la maxim, da! Ba mai mult, in universul din care fac parte eu, astronomia nu e una si aceeasi cu astrofizica. Ba mai mult, oricat de putin ar fi repetat in ultimul timp, un geniu (chiar si doar geniu matematic) nu ar avut cum sa cante atat de prost acele variante simplifcate ale unor melodii simple. Da, am spus-o! Nu ma intereseaza ca are 12 ani si ca vai ce bine canta pentru varsta lui. Sunt copii de varsta lui care canta de 513 ori mai bine decat el. Ba mai mult, un geniu n-ar face confuzie intre Pachelbel si Mozart sau Beethoven. Ba mai mult, un geniu n-ar spune niciodata ca Canonul in Re major al lui Johann Pachelbel (Pachelbel's Canon) e a lui Mozart sau Beethoven. Bine, bine, il las in pace. Dar de maica-sa pot sa ma iau? Se vede pe tot parcursul clipului ca saracul copil e deranjat de faptul ca maica-sa il forteaza sa cante. Ofteaza si nu ii place sa fie filmat pentru popularitate, dar la insistentele ma-sii de fiecare data mai canta "inca una". Pacat, mare pacat! Intr-adevar este un baiat extraordinar de destept si nu doar intr-un anumit domeniu. Pacat ca parintii vor faima si popularitate de pe urma lui. Chiar si user-ul maica-sii zice asta: mathboysmom.

In loc de concluzie:
Geniu, negeniu, copilul asta trebuie lasat in pace. Ar trebui sa nu se mai profite pe urma lui in scopul atingerii nu stiu carui numar de vizualizari pe YouTube. Si site-urile de stiri ar trebui sa dea mai mare atentie continutului inainte sa publice ceva. Ceau!

2 comentarii:

Alex Mensenschuw spunea...

Tu te-ai apucat de scris chestii serioase.

Tudor Năpasta spunea...

Usor, nu ma da de gol!