11 martie 2011

Skins

Astazi va povestesc putin despre filme seriale (TV Series). Acestea reprezinta o parte importanta din distractia mea saptamanala, facand parte si din anumite ritualuri de-ale mele zilnice. Probabil te intrebi ce e deosebit in asta, ca si tu te uiti la seriale si nu ti-ai facut blog sa vorbesti despre asta. Pai taci naibii oleaca si asculta-ma pana la capat. Mai "deosebit" e ca in prezent urmaresc peste 30 de seriale. 7 dintre acestea sunt in pauza dintre sezoane. 17 din ele sunt la primul sezon sau abia au terminat primul sezon si pe majoritatea am inceput sa le urmaresc odata cu aparitia primului episod. Pe langa acestea, am mai urmarit alte peste 15 seriale ce s-au terminat sau au fost intrerupte definitiv din diverse motive (Tripping the Rift, Caroline in the City, My Name is Earl, Friends, Studio 60, Scrubs, October Road, Buffy: The Vampire Slayer si multe altele). Pentru a tine evidenta episoadelor aparute, pentru a nu ramane in urma si chiar pentru a nu uita de unele dintre seriale tin o evidenta cu toate, ordonate in ordinea aparitii lor la TV in fiecare saptamana, sezonul curent si episodul curent. Cel mai batran serial in viata pe care il urmaresc este desigur The Simpsons (care a ajuns la sezonul 22), urmat de South Park (ce va incepe sezonul 15 pe 15 aprilie). Cele mai tinere seriale pe care le urmaresc au doar doua episoade aparute pana acum. "Ce rost are sa mai citesc daca doar te lauzi cu numarul mare de seriale pe care il urmaresti?" Ai niţică rabdare ca am ceva si pentru tine. "Oricum esti jenant si patetic ca pierzi timpul inutil uitandu-te la atat de multe seriale in loc sa faci ceva mai serios." Marş in gatu' ma-tii inapoi in World of Warcraft, Facebook, GSP TV sau unde iti consumi tu timpul liber intr-un mod ultramegautil.






Si-acum e timpul sa va povestesc despre un serial relativ nou, Skins. Stiam de Skins de ceva timp, vazusem un episod si desi imi placuse nu ramasem foarte impresionat. Am decis sa-l las pe lista de asteptare. Si-a stat acolo pana recent, cand, anul acesta, a aparut adaptarea americana a serial. Daca nu stiti, seria originala Skins a aparut in Marea Britanie si a inceput in ianuarie 2007. Patru ani mai tarziu apare Skiks US, adaptarea nord americana a serialului britanic de succes. Presupunand ca nu stiti despre serialul original nu are rost sa fac paralele intre cele doua si voi zice cateva chestii doar despre Skins US. Ca sa scap de la inceput: numele serialului este tot Skins, ca seria originala, dar pentru a le deosebi il voi numi Skins US pe cel in cauza. Asa o face toata lumea si sub numele asta il gasiti si pe torrente. Intregul serial se invarte in jurul a 9 personaje, 8 mai importante. Toate personajele sunt la liceu, minore. Problemele principale cu care se confrunta ele sunt (desigur) drogurile si sexul; pe langa acestea: nebunie, dragoste, saracie, scoala, relatii sociale, homosexualitate. Este un serial destul de fucked up ce contine scene de sex intre minori (nu explicit), consum de droguri de catre minori, furturi, limbaj obscen (din pacate cenzurat) si multe alte obiceiuri si activitati negative.


Si soundtrack-ul este de mentionat, continand hip hop, tehno, dubstep, drum and bass, alternative rock intr-o maniera foarte comerciala dar de bun gust. Serialul nu este deloc unul hardcore, fiind difuzat pe MTV. Este doar partea mai cocalareasca a vietii adolescentului distrus. Asa ca daca esti unul din aceia adevarati care pun cate 2 lei la cheta pentru un plic de patrunjel parfumat de la Spice/Dream/Weed/Cacat Shop, sa stii ca n-o sa-ti placa serialul, nu e pentru tine, du-te-n ma-ta! Serialul a ajuns pana acum la episodul 8. Fiecare episoad poarta numele unuia dintre personaje, majoritatea episodului invartindu-se in jurul sau. Desi episoadele au continuitate si necesita vazute in ordine, sunt cateva (a se citi foarte putine) elemente ce se pierd din episoadele precedente. Primul sezon este programat pentru a avea 10 episoade, urmand sa apara inca un episod despre al 9lea personaj "principal" cat si unul despre unul mai putin important. Pentru a va crea o imagine, grupul lor contine: un virgin timid, o tipa pasionata de muzica, alta tipa gay, un tip macho, profitor, caruia ii iese tot ce propune, care este totodata un fel de lider al grupului, o nebuna drogata (pe pastile), alta nebuna care nu vorbeste deloc, un indian, nelipsita fata populara blonda si altii (desi cred ca i-am spus pe aproape toti hehe). Toti actorii sunt niste necunoscuti, pentru majoritatea acest serial constituind debutul. Asta ii da serialului un aer de reality show care, combinat cu acting-ul deosebit al actorilor (amatori) fac din serial ceva desebit, ceva unic.


Serialul a primit review-uri destul de negative, majoritatea spunand ca producatorii americani au stricat ideea originala, ca acesta este mai slab ca originalul si altele. Totusi, uitand ca exista un alt Skins aparut inainte (bazat in mare pe aceeasi idee), Skins US este un serial foarte reusit, un serial diferit de mai tot ce a aparut pana acum la TV, un serial ce sper sa nu se opreasca la primul sezon in prisma review-urilor negative. Oricum de-acum inainte cu siguranta ii vom mai vedea pe tinerii actori si in alte filme sau seriale.

In loc de concluzie: Skins US desi trateaza aceleasi probleme din toate filmele cu adolescenti, abordarea este diferita, serioasa si total nekitschioasa. Nu lipsesc momentele de umor dar nu sunt nici pe departe in prin plan. Personajele au niste personalitati foarte puternice, foarte bine conturate ce ureaza niste tipologii umane caracteristice varstei (16-18 ani).



De-abia astept ziua de marti sa vad episodul 9 ce va aparea luni pe MTV. Desigur, ca soundtrack la lectura, o piesa din Skins:

6 comentarii:

Anonim spunea...

mi se pare interesant serialu, mai fa recenzii :)

Alex TG spunea...

dude, pt oricine care a vazut skins-ul original, varianta americana e o mare gluma. nici nu se compara.

Anonim spunea...

revin sa zic dupa ce am vazut sezonul 1 din skins US.. e foarte tare, chiar astept un sezon 2

m-am uitat si la primul episod din season 1 skins uk..

La US actorii si plotul transimt emotii la UK doar se intapla ceva.

Anonim spunea...

cred ca de aia am si uitat un 'm' la UK lipseste ceva :)

Tudor Năpasta spunea...

De acord.

Anonim spunea...

Necessity! Thou mother of the world.