23 februarie 2011

Frigul, toaleta si fotbalul

Ceva mai cald astazi in Barlad (desi mai potrivit ar fi "nu atat de frig ca ieri"), dar ninsoarea tot nu a incetat. In clipa de fata ninge marunt dar zapada s-a asternut peste tot uniform, zici ca-i sfarsitul lui decembrie. Si aparent e doar inceputul. Potrivit ANM in perioada 23 februarie, ora 23.00 - 25 februarie, ora 18.00 se vor semnala ninsori si intensificari ale vantului pe tot teritoriul tarii. Desigur, ninsori puternice la munte, vant puternic pe litoral. Inca o data, intelegerea dintre mine si frig/ninsoare va fi respectata (sau cel putin asa sper, potrivit ANM) avand examen pe 26 dimineata iar vantul si ninsoarea incetand pe 25 seara, mai exact la ora 18. Nici de data aceasta drumurile noastre nu se vor intersecta. Desigur, azi dimineata circulatia a fost ingreunata de zapada pe mai multe drumuri din tara. Se pare ca autoritatile au fost inca o data luate prin surprindere, desi este sfarsitul iernii, nu au reusit sa se mobilizeze suficient de rapid, neasteptandu-se la ninsori in aceasta perioada de sfarsit de toamna.

Dar cine sa ceara dezapeziri, masuri de prevenire a circulatiei ingreunate si poleiului cand 43% din locuintele romanesti nu au toalete!!! Da, aproape jumatate din locuintele de la noi din tara nu are unde sa se cace! Incredibil! Desigur, in cadrul UE suntem pe primul loc (cine-ar fi crezut?!) urmati foarte aproape de Bulgaria cu 26% si de Lituania si Letonia, ambele 17%. Ca sa ne fie rusinea si mai mare, pentru 15 din statele Uniunii Europene procentul de locuinte fara toalete este de sub 1%.
Stati ca nu se termina aici, 41% din locuintele romanesti nu au dusuri. Presupun ca pentru acel 2% din populatie care nu are toaleta dar are dus e destul de OK, desi se caca in natura, macar se spala dupa. Inca o mare surpriza, si la acest capitol suntem tot pe primul loc in UE, urmati si mai aproape de Letonia cu 18% si de Lituania si Bulgaria cu 16%. De data aceasta pentru 17 din statele membre procentul de locuinta fara dusuri este de 1%.
Desigur ca aceste statistici nu au cum sa fie 100% corecte, dar asta nu ne avantajeaza deloc, ci din contra, face ca distanta dintre tari ca Romania (sau Bulgaria) si tarile civilizate sa fie si mai mare.

Mai am un subiect pentru acest post si am ales sa-l las la sfarsit pentru a ne mai veseli si noi putin dupa atatea stiri urate. Dupa cum multi dintre voi stiti, Campionatul European de Fotbal editia 2012 se va desfasura in Polonia si Ucraina. Dar ce nu multi dintre voi stiti e ca, pentru prima oara in istorie, homosexualii vor locuri separate in tribune. Da, ati citit corect, doua grupuri de suporteri homosexuali din Polonia au cerut organizatorilor sa rezerve locuri speciale pentru gay si lesbiene, pentru a nu fi agresati verbal si fizic de catre ceilalti suporteri. Atat alte grupuri de homosexuali cat si unii din organizatori sunt impotriva, sustinand ca asta va determina doar crestea riscurilor intamplarii unor evenimente neplacute. Aparent in Polonia homosexualitatea este un subiect foarte tabu si homofobia este foarte raspandita inca din perioada comunismului. Cine-ar fi crezut, nu? Personal nu cred ca aceasta solicitare va avea rezultat pozitiv, una din locatii deja refuzand cererea tocmai din aceleasi motiv evident mentinat anterior. Chiar nu stiu ce membru al nu stiu carei campanii impotriva homofobiei (?! da, stiu, nici eu nu credeam ca exista asa ceva) a sustinut ca desi intelege initiativa nu este de acord fiind un mesaj "contraproductiv" pentru Polonia. Hahahaha! Va dati seama ce scandal ar iesi daca macar una din locatiile meciurilor din acest campionat va accepta rezervarea unor locuri special pentru homosexuali? Mi se pare o problema stupida pusa de respectivele grupuri de fani homosexuali. La urma urmei, nici eu n-am cerut locuri speciale pentru heterosexuali la concertele Justin Bieber, de ce ar face-o ei la fotbal?


Era sa uit, soundtrack pentru lectura, de pe canalul meu de YouTube:

Niciun comentariu: