16 mai 2009

Eu sunt ateul care crede in Dumnezeu

"Nu esti bun de nimic, daca esti bun numai pentru tine." (Voltaire)
"Cumintenia omului este sa fie domol la manie; iar virtutea lui sa ierte greselile." (Solomon)
"Masura vietii omului nu sta în lungimea anilor, ci in buna ei intrebuintare." (Plutarh)
"Nu recunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea." (Beethoven)

Cu ce sunt diferite toate acestea fata de ce te-ndeamna Dumnezeu sa faci? Cu nimic. Poruncile Sale nu sunt altceva decat norme de urmat in societate. Nu sunt reguli, ci sfaturi pentru a-ti trai viata mai bine. Exceptand desigur porcariile cu chip chioplit si luarea numelui in desert. Mi se pare o prostie, daca eu il vad pe Dumnezeu in altceva, sa nu cred in acel ceva. Si poate nu-L cheama Dumnezeu. Iar luarea numelui in desert... da... fix grija asta o are El.
Intreaga Biblie este constituita din pilde din care trebuie sa tragi anumite invataturi. Sa vezi dincolo de leviatan si minuni. Sa prinzi esenta si sa o urmezi in viata. Dumnezeu exista!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca nu esti ironic, chiar apreciez. Cu toate ca nu ma duc la biserica (care, by the way, mi se pare o prostie, dar in fine) si nu fac multe alte chestii care se proveste ca cica ar fi bine sa le faci, eu unul ma consider mult mai crestin decat multi altii, dar nu in sensul redus ce-l vad multi. De ce zic asta? Din toate motivele.

Si inca un citat, nu stiu al cui e, dar mi-a placut cand l-am vazut (era la intrarea unei manastiri ce-am vizitat-o in urma cu 3 ani): "Daca nu crezi si El nu exista, nu pierzi nimic.
Daca crezi si El nu exista, iar nu pierzi nimic.
Daca nu crezi si El exista, ai pierdut totul.
Daca crezi si El exista, ai castigat totul". (sau cam asa ceva)

Dar oricum is multe de zis, eu am conceptiile mele (probabil cel putin ciudate), mi-e lene sa scriu si nici nu prea are rost si mai ales ca eu am varsta in gandire egala cu cea din buletin si evident ca nu voi putea scrie un text de 4025 cuvinte.

Tudor Năpasta spunea...

Nu sunt ironic. Mersi.
Stiam citatul ala... dar parca in alta forma.
Oricum, mai bine sa stii si sa-ti fie lene sa scrii decat sa scrii mult, degeaba si prost fara sa stii.