6 mai 2011

Ceasurile retro, celebrare istorica sau solutie de criza?

Tendinta de rememorare a trecutului a devenit un accent important al noilor colectii de ceasuri elvetiene. Marcile "Swiss" se intrec in a-si marca inovatiile mecanice din perioada de glorie. Iar design-ul li se alatura.

Cuvantul "vintage" a ocupat incet dar sigur toate palierele artistice. Hollywood-ul turneaza remake-uri dupa succese ale anilor '60, marci precum Adidas cauta design-uri pentru pantofi in era Ilie Nastase, iar mobilierul se anima in forme extrem de familiare si unor designeri de acum 40 de ani. Acelasi lucru se simte si in raionul de ceasuri. Una cate una, marcile au inceput sa-si rememoreze trecutul si sa-l imbrace in haine cunoscute, dar mult mai bine finisate – dupa posibilitatile tehnice ale epocii moderne.

Pentru Piaget, explicatia a fost deja data. Calibrul 12P a revenit pentru a continua efortul marcii de a produce cel mai subtire ceas automatic din lume. La fel si Vacheron Constantin, un producator din gama Premium Haute Horlogerie, cel mai de sus standard al ceasornicariei, si-a amintit de modelele ultrathin 1955 carora le-a si adaugat prefix numele "Historique". Nu vorbim aici de Rolex Submariner, un ceas prezentat publicului pentru prima data in 1954, dar ramas bine stabilit in colectia producatorului din Geneva in toti acesti ani. Acela este un clasic. Discutia se tine exclusiv pe revenirile spectaculoase, pe revigorari ale unor design-uri apuse.

Vacheron Constantin Historique 1955


Asa cum este Tag Heuer Monaco (cunoscut initial doar ca Heuer Monaco). La vremea lui, in 1969, era primul cronograf automatic plasat intr-o carcasa de forma patrata. Saltul catre celebritate se facea odata cu filmul "Le Mans" si prestatia tacuta a lui Steve McQueen, actor care juca rolul unui pilot din cursa de 24 de ore. McQueen isi propusese sa recreeze perfect universul din jurul pistei. A folosit o masina reala, un Porsche 917K, un combinezon adevarat, cu toate numele sponsorilor si, nu in ultimul rand, un ceas folosit de pilotul care i-a servit ca sursa de inspiratie. La revenire, in 2009, Tag Heuer s-a folosit de altfel indelung de legenda din jurul lui McQueen pe care l-a si pus (prin montaje inteligente si continut generat pe calculator) sa se intreaca cu Lewis Hamilton, actualul ambasador al marcii.

Tag Heuer Monaco – 2009


In acelasi an incepe si povestea mecanismului automatic El Primero, semnat de Zenith. De altfel, Heuer si Zenith s-au duelat indelung pe tema primului calibru cronograf cu armare automata. Iar castigatorul la o distanta de doar cateva luni a fost, asa cum o spune si numele, "El Primero". Denumirea nu a parasit in nici un moment colectiile Zenith, dar design-ul primului cronograf s-a intors la viata abia in 2010. Si in ce fel a facut-o! Datorita frecventei de functionare mai mari a mecanismului – 5Hz sau 36.000 bph (batai pe ora) – calibrul masoara cu precizie 1/10 dintr-o secunda. Spectacolul vine insa din afisarea complicatiei. Spre deosebire de alte ceasuri cu aceeasi functie, noul Zenith El Primero Striking 10th face totul cu ajutorul indicatorului central.

Zenith El Primero Striking 10th – 2010


Longines este un alt producator pe care curentul vintage l-a prins extrem de bine pregatit. Nu trebuie uitat ca marca exista din 1832, timp in care ceasornicarii din St-Imier au avut timp sa creeze mii de modele. Legend Diver este unul dintre ele, un ceas de scufundari extrem de bine construit si care, contrar specificatiilor gasite in mod obisnuit, nu sufera de boala XXL.

Longines Legend Diver – 2008


Din categoria scufundatori face parte si Blancpain Fifty Fathoms. Nu, nu este o eroare de scriere – "fathom" este o unitate de masura a adancimii egala cu 1,8m, iar in cazul de fata, un indicator ca ceasul poate rezista la presiunea exercitata de 90m de apa. Folosit initial de marina militara franceza ceasul a depasit granitele obisnuintei devenind o legenda a industriei. Dupa ce a fost dat in folosinta in 1952, modelul a revenit in 2007, e drept, tinand cont de moda vremii, mult mai putin interesata de ceasuri micute. Coboara si acum cu lejeritate pana la 300m cu ajutorul carcasei etanse si, datorita succesului de piata inregistrat, in ultimii ani a fost dotat cu toate complicatiile posibile, de la tourbillon la cronograf.

Blancpain Fifty Fathoms – 2008


Exemplele pot continua la nesfarsit. Cam toti producatorii respectabili, de la Girard Perregaux la Breguet si Breitling, Hamilton, IWC si Jaeger-LeCoultre au trecut cel putin un model prin transformarea vintage. Care e explicatia?

Un verdict concret e greu de dat. Asta pentru ca, cel mai probabil, nu se poate vorbi de o singura cauza a revenirii ceasurilor din perioade istorice ale orologeriei elvetiene. Poate fi nevoia naturala a omului de a apela din cand in cand la trecut. Sau, la fel de usor, o gura de aer proaspat in timpul crizei economice, cand bugetele destinate departamentului de design si dezvoltare au scazut considerabil. E mult mai usor sa apelezi la coordonate tehnice deja stiute, forme deja cunoscute decat sa cauti altele noi. Un al treilea motiv, extrem de probabil de altfel este expansiunea pietelor orientale. Pentru elvetieni, China, un jucator relativ nou pe piata de consum a ceasurilor a devenit noua speranta. In timp ce vanzarile au scazut in toata lumea, Republica Populara continua sa comande cantitati impresionante de ceasuri. Or, cumparatorul chinez, la fel ca si cel vestic, are nevoie de o poveste pentru a-si motiva achizitia, are nevoie sa-si creeze o harta a marcilor elvetiene, sa invete despre ele si sa le aprecieze ca atare. Iar aici intra in scena "vintage".



Sursa: StyleReport.ro

Mi-am permis sa renunt la diacriticile din articolul initial intrucat nu erau cele oficiale si aratau urat.

Niciun comentariu: