10 mai 2011

California Dreamin' (2007)

Timp de aproape 3 ani am tot vrut sa vad filmul asta, dar nefiind un fan al filmelor romanesti am tot ezitat pana in seara asta.

Actiunea filmului se pentrece in 1999 in satul Căpâlniţa unde Răzvan Vasilescu in rolul lui Doiaru, seful garii si mafiotul local nu permite trecerea unui tren cu soldati NATO si echipament militar spre Kosovo. Desi primind unda verde de la Guvernul Romaniei, trenul este oprit de Doiaru pentru 5 zile din cauza lipsei actelor necesare trecerii. Incapatanarea sa si afacerile sale murdare starnesc treptat ura consatenilor.


Filmul contine atat comedie cat si drama si dragoste, intr-un mod total diferit de perspectiva Hallmark. California Dreamin' se abate de cliseurile americane tocmai prin abodarea unor cliseuri romanesti foarte puternice, care desi ar parea exagerate, pentru orice locuitor al Romaniei sunt ceva firesc. Majoritatea personajelor au o personalitate ce depaseste o anume tipologie umana, fiind construite complex si avand fiecare un conflict interior si o poveste dramatica.

Dialogurile sunt atat de cursive si naturale incat par imporvizatii, ba mai mult, filmul pare a fi un reality show, ba mai mult, te cucereste atat de mult incat te face un nou personaj ce observa aproape tot ce se petrece pe parcursul celor 5 zile, lasand anumite aspecte spre a fi intuite sau deduse. Aici tin sa-l mentionez inca o data pe Răzvan Vasilescu, care joaca extraordinar si se remarca cel mai mult dintre toti actorii prin naturalete si atitudine.



California Dreamin' este un film neterminat, cum este mentionat dupa titlu. Ba mai mult, chiar inaintea primei scene este un ecran de scurta prezentare a filmului in care se mentioneaza si moartea regizorului Cristian Nemescu. Asadar filmul pe care il vedem este doar ultima versiune inainte de moartea regizorului, acest lucru observandu-se pe aproape tot parcursul vizionarii dar deranjand prea putin ca sa conteze.

Cătălin Sturza zicea intr-o cronica a filmului ca "Nu există bine şi rău, eliberatori şi opresori, Jones (capitanul american) nu e mai bun ca Doiaru şi americanii nu sunt, moralmente, peste dictatorii pe care-i răstoarnă." Acesta este un aspect foarte important in California Dreamin' si desi as vrea sa spun cat mai multe despre acest film prefer sa va las sa va potoliti curiozitatea uitandu-va singurei la film. Dar desigur ca nu termin fara piesa asta:

Niciun comentariu: